Ориз с тиква, пилешки бутчета и фъстъци на фурна

Публикувано на: 2019-01-22 22:28:22
Категория: Вечеря

Необходими продукти за 2 порции:

3 стръка лимонова трева, 3 скилидки чесън, 10 см парче пресен джинджифил, 2 пресни червени люти чушки, 3 стръка пресен лук, 1 голяма връзка кориандър (60 гр.) 80 мл. сметана, бял винен оцет, рибен сос, 1 кубче висококачествен пилешки бульон, 150 гр. микс от кафяв и див ориз, 1 тиква сорт „Цигулка“ около 1.2 кг., 2 пилешки бутчета, сусамово олио, 1 с.л. фъстъци, 1 зелен лимон

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Отрежете краищата на лимоновата трева и отстранете външния слой, обелете чесъна и джинжифила, почистете лютите чушки и пресния лук. Накълцайте всичко на едро и го сложете в блендер. Запазете няколко листа кориандър за гарниране и добавете цялата връзка в блендера заедно с кокосовата сметана и малко оцет и рибен сос. За да приготвите гладка паста с приятна консистенция, която можете да сипвате с лъжица, пасирайте, като добавите малко вода.

Натрошете кубчето бульон в плитък съд за готвене във фурна с диаметър 30 см, налейте 700 мл вряща вода, за да го разтворите и добавете ориза. Отрежете внимателно две шайби с дебелина 4 см откъм по-дебелия край на тиквата и загребете семките (ако искате, може да ги запечете с малко зехтин и сол, за по-късно). Отстранете кожата на пилешките бутчета. Втрийте една трета от пастата (останалото количество просто прибавете в хладилника или фризера за друг път) в бутчетата и тиквата и ги сложете в съда с ориза. Поръсете с 1 ч.л. сусамово олио и печете 1 час и 30 минути или до златисто.

Точно преди сервиране запечете леко фъстъците и ги счукайте в хаванче. Поднесете ориза с тиквата и бутчетата, поръсен с фъстъци и отделените листа кориандър, и с няколко резана зелен лимон отстрани. Ястието се комбинира отлично със свежа салата.

Споделете чрез: