Пиле по индийски с карфиол, ориз и спанак

Публикувано на: 2019-01-22 22:24:36
Категория: Вечеря

Необходими продукти за 2 порции:

100 гр. кафяв ориз, ½ малка глава карфиол (400 гр.), ½ връзка прясня мента (джоджен), 6 с.л. кисело мляко, 1 лимон, 1 ч.л. куркума, 1 ч.л. къри на прах, 1 с.л. балсамов оцет, 2 скилидки чесън, 3 см. парче пресен джинджифил, 2 х 120 гр. пилешки филета без кожа, по 1 ч.л. семена кимион и черен синап, 4 плоски питки, 60 гр. крехък спанак, 1 прясна червена люта чушка.

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 220 градуса. Сварете ориза в тенджера с вряща подсолена вода, според указанията на опаковката. Нарежете карфиола на тънки резени и го сложете в сито над тенджерата с врящия ориз за 15 минути, като го покриете с капак, за да се задуши на парата. Откъснете листата на ментата (заделете няколко от по-дребните) и ги сложете в блендер. Добавете 3 с.л. кисело мляко, сока на половин лимон и малко вода и разбийте за 1 минута до получаване на идеално гладък зелен сос. Прелейте го в малък сид и го прибавете в хладилника.

Без да миете блендерал сложете в него останалите кисело млякои лимонов сок, куркумата, кърито на прах и оцета. Добавете смачкания чесън и обеления и нарязан на ситно джинджифил. Посирайте до хомогенност и изсипете получената марината в голяма тава за печене. Направете леки разрези с нож по пилешкото месо и го оваляйте в маринатата. Когато карфиолът е готов, прехвърлете го в тавата с пилешкото месо, разбъркайте всичко и поръсете с кимиона и черния синап. Печете във фурна 15 минути, или докато месото е готово, а карфиолът се запече.

Щом оризът се свари, отцедете го и запазете част от водата в тенджерата. Поставете ситото с ориз над тенджерата, покрийте с капак и сложете на слаб огън, за да остане оризът топъл. Затоплете плоските питки една по една в микровълнова фурна за по 30 секунди. Нарежете и разпределете в чиниите пилешкото, заедно с кардиола, ориза, спанака и питките. Поръсете с дресинга, с нарязаната на тънки колелца люта чушка и запазените листа мента и сервирайте.

Споделете чрез: