Салата от печени моркови, тиква, просо, ябълка и нар

Публикувано на: 2019-01-22 22:31:02
Категория: Вечеря

Необходими продукти за 4 порции:

½ тиква сорт „Цигулка“, 500 гр. моркови, зехтин, 300 гр. просо, 1 с.л. бял винен оцет, 1 прясна зелена люта чушка, 1 шепа репички, 1 ябълка, 290 гр. консервирани печени белени червени пиперки, 4 с.л. микс от печени ядки, 1 портокал, 2 с.л. кисело мляко, зехтин екстра върджин, ½ нар, 20 гр. сирене „Фета“

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Разполовете тиквата, а след това нарежете само долната тумбеста част на филийки с дебелина 1 см. Почистете морковите и нарежете по-едрите наполовина. В тава разбъркайте морковите и тиквата с 1 с.л. зехтин, щипка морска сол и черен пипер. Печете 50 минути или докато омекнат и станат леко златисти. През това време сварете просото според указанията на опаковката, отцедете го и го изпипете в голяма купа.

В купа разбъркайте оцета с щипка сол. Нарежете лютата чушка, репичките и ябълката на тънки филийки, най-добре с ренде тип „Мандолина“, добавете ги в купата, разбъркайте и приберете в хладилника. Отцедете печените пиперки, пасирайте ги в блендер заедно с ядките, сока на портокала, киселото мляко и 1 ч. л. зехтин екстра върджин до получаване на хомогенна смес, опитайте на вкус и подправете със сол и черен пипер.

Добавете печените зеленчуци и дресинга с пиперки към просото, с чисти ръце объркайте всичко, за да придобие приятен оранжев цвят. Отгоре поръсете с репичките и ябълката от хладилника, хванете половин нар с разреза надолу и удряйте по кората с лъжицата, за да паднат зърната върху салатата. Натрошете отгоре фетата и сервирайте.

Споделете чрез: