Спагети с домати и маслини, чеснови трохи и сардини

Публикувано на: 2019-01-22 21:46:21
Категория: Обяд

Необходими продукти за 2 порции:

4 големи домата (различни цветове), зехтин екстра върджин, ½ лимон, 150 гр. пълнозърнести спагети, 40 гр. консервирани сардини в олио, 1 скилидка чесън, едро млян лют червен пипер, 1 филия пълнозърнест хляб със семена, 20 гр. сирене „Фета“ или Рикота или извара, 2 стръка пресен босилек

Начин на приготвяне:

Набодете доматите с вилица и ги пуснете в тенджера с вряща подсолен вода за 30 секунди, след което ги прехвърлете в чиния, но не изливайте водата от тенджерата, за да сварите в нея пастата. Отстранете костилките на маслините, накъсайте ги на четири в голяма купа, а след това поставете върху нея сито. Когато доматите изстинат достатъчно, обелете ги и ги нарежете на четири. Сложете семенната част в ситото, а месестата нарежете на кубчета по 1 см. Претрийте семенната част през ситото така, че соковете да овкусят маслините (изхвърлете остатъците). Прибавете доматите на кубчета, 1 с.л. зехтин и малко лимонов сок и разбъркайте. Опитайте, подправете със сол и черен пипер на вкус и оставете настрана. Сварете спагетите в тенджерата с вряща подсолена вода, според указанията на опаковката.

Отстранете гръбначните кости на сардините и сложете рибите в кухненския робот заедно с обеления чесън и голяма щипка лют пипер. Начупете вътре хляб и смелете до получаване на ситни трохи. Прехвърлете ги в сух тиган на умерен огън и ги запечете до златисто, като разбърквате постоянно.

Отцедете спагетите, сложете ги направо в купата с дресинга и разбъркайте. Разпределете в чинийте, поръсете с малко зехтин и горещите трохи, а останалото количество поднесете в купа, за да си слагате по време на яденето. Отгоре натрошете сиренето, накъсайте листата босилек и сервирайте.

Споделете чрез: