Натурално покачване на тестостерона

Тестостеронът е най-важният хормон за всеки мъж, въпреки, че и жените произвеждат определени по-малки количества от него. Той играе съществена роля не само за сексуалния живот и възпроизвеждането, но за покачването на мускулна маса, плътността на костите, броят на червените кръвни телца, настроението и др.

 

 Тестостеронът е най-важният хормон за всеки мъж, въпреки, че и жените произвеждат определени по-малки количества от него. Той играе съществена роля не само за сексуалния живот и възпроизвеждането, но за покачването на мускулна маса, плътността на костите, броят на червените кръвни телца, настроението и др. Изследвания показват, че след 30 годишна възраст нивата на тестостерон постепенно започват да спадат, което увеличава и риска от рак на простатата, сърдечните заболявания, проблеми с костите, депресии. 

Всеки сериозно спортуващ знае добре, че тестостеронът оказва пряко влияние на процента подкожни мазнини, който сме склонни да трупаме, както и върху растежа на мускулите. Следователно, от първостепенно значение е да покачим нивото на своя тестостерон по естествен път и да постигнем максимално добри резултати без използването на стероиди, които са опасни за здравето.
- На първо място избирам да сложа съня. Наспивайте се добре! За много мъже с ниски нива на тестостерон, недостатъчният сън е определящият фактор. Недоспиването оказва влияние върху множество хормони и реакции в нашето тяло, включително и върху тестостерона и хормона на растежа. Направете за свой приоритет да спите добре поне 7-8 часа, дори това да означава пренареждане на Вашите ежедневни планове и преустановяване гледането на телевизия до късно. За постигането на желаната фигура, добрият сън е толкова важен, колкото и добрата диета и добрите тренировки.
- Тренирайте интензивно и кратко с големи тежести! Не си губете времето в приказки в залата. Не повече от един час! Освен, че с кратки и интензивни тренировки с големи тежести горите повече калории, стимулирате по-голям мускулен растеж, също така и повишавате нивата на тестостерона, а в дългосрочен план намалявате неговия спад.
- Намалете телесните мазнини! Мъжете, страдащи от затлъстяване и с наднормено тегло имат ниски нива на тестостерон. Звучи ужасно – хем да си с висок процент на мазнини, хем да имаш ниски нива на тестостерон! Ето защо пазете диета, богата на протеини, с умерени или ниски въглехидрати, но и достатъчно есенциални омега 3 мастни киселини. Според изследвания, мъжете с по-висок прием на омега мастни киселини имат и по-високи нива на тестостерон!
- Не прекалявайте с алкохола! Помните какво писах наскоро за алкохола – не е никак добра идея да пиете много, ако искате да имате красиво тяло. Но и друго лошо е, че алкохолът потиска тестостерона. При едно скорошно изследване, е наблюдавано, че при мъже, които пият всяка вечер по 2 бири за период от 3 седмици е наблюдаван спад в тестостерона със 7%. Не, че 7% е кой знае колко по-малко, но това е само от бира и само за три седмици.
- Избягвайте стреса! Стресът рязко повишава нивата на кортизол, който потиска производството на тестостерон. Затова не се напрягайте в ежедневни ситуации, не се вживявайте прекалено много, а в залата не претренирайте, защото претренирането и контузиите също повишават нивата кортизол. Тренирайте тежко, интензивно, кратко, не се захласвайте по някое упражнение да правите 10 серии и после да не можете да се възстановите или да се контузите.
- Приемайте достатъчно цинк. Този минерал е много важен за производството на тестостерон и неговото добавяне към хранителния Ви режим може да въздейства благоприятно за повишаването на тестостерона.
Установено е, че над 45% от мъжете с ниски нива на тестостерон не приемат достатъчни цинк, а при прибавянето му към храненето, около половината от тези 45% възстановяват нормални нива на тестостерон в рамките на 2 месеца. Но имайте предвид, че не е добре да се надвишава дневната доза от 40 мг. Цинк, тъй като по-високият му прием пречи на усвояването на други минерали, и може да предизвика гадене.
- Приемайте витамин Д. Витамин Д е жизненоважен за правилното развитие на ядрата на клетките на спермата и помага за по-добра гъстота и качество на семената течност. Витамин Д също така повишава нивата на тестостерон и повишава либидото. За съжаление, в световен мащаб, дефицитът на витамин Д е с почти епидемични размери, главно защото хората не прекарват достатъчно време на слънце, за да подпомогнат неговото произвеждане и усвояване в тялото.
Излагането на слънце е най-добрият начин за оптимизиране здравословни нива на витамин Д, но в краен случай може да го приемате и като хранителна добавка.
Опитайте различни хранителни добавки, които стимулират тялото да произвежда повече тестостерон. Може би само малцина знаят, но Сминдух като хранителна добавка (Trigonella foenum-graecum) повишава нивата на тестостерона и понижава кръвната захар. Добър стимулатор на тестостерона и на сваляне на подкожни мазнини е Форсколин. Макар, че Форсколин е познат най-вече като фетбърнър, тъй като активира ензим, наречен аденилат циклаза, който от своя страна задейства други реакции и контролира нервната система и нивата на енергия, той стимулира и Лайдиговите клетки, като по този начин повишава тестостерона.
Не на последно място сред добавките, да не забравяме и добре познатата ни билка трибулус терестрискоято векове наред е била използвана като афродизиак. Трибулус терестрисът покачва нивата на Лутеинизиращият хормон (ЛХ), който добре е известно, че повишава производството на тестостерон.
Съвсем накратко описах тези добавки, тъй като повече информация относно продуктите можете да намерите в нашия сайт.
Изводите са прости, както винаги: добри тренировки, добро хранене и достатъчно сън. Това е тайната не само на красивото, но и на здравото тяло!

 

Ваш,

Богомил Йорданов

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота Януари Февруари Март април Май Юни Юли Август Септември Октомври Ноември Декември